Franske fornemmelser

Mon Dieu! En rum tid er fløjet afsted og Kongeørnen og jeg har udvidet husstanden med en babyørn – som pudsigt nok bliver kaldt for Skinken. Nu tænker du helt sikkert noget i stil med “Oh no, nu kommer hun kun til at snakke om babymad”. Men frygt ej, der kommer ikke noget babymad her – for nu ihvertfald. For i dag er der skruet helt op for de franske fornemmelser med en udfordring bestående af fire forskellige snacks til en vin fra Alsace, en såkaldt Fransk aperitif om du vil. Men hold fast, det her bliver lidt længere end sædvanligvis. Og så er det hele sponsoreret – wup.

Bjerggeden på springtur

Er der noget mere fransk end en gedeost? Hmmm muligvis, men her er det ihvertfald en let fast type der hedder Picodon. Ja, den smager lige præcis af det græs og de bjergsider jeg forestiller mig, at sådan en bjergged springer rundt på. Og sammen med hakkede solmodne jordbær vendt med olivenolie, timian, peber og sprødstegt, saltet bacon kan man kun sige haps haps haps haps!

  • Gør sådan her: Temperer din ost. Hak dine jordbær og vend med en anelse olivenolie, timian og peber. Lige før du hælder det over din ost, vender du lidt sprød, saltet bacon i.

geden i labert selskab

Kaninen på picnic

Hop hop hop, den lille kanin hoppede lystigt rundt blandt sin yndlingsspise. Der var både dampede karotter og hvide asparges og en delikat pøl af estragonnet aioli.

  • Gør sådan her: I en sautépande damper du asparges og karotter i let saltet vand. Husk at skrælle aspargesene, ellers bliver de skrækkeligt trevlede og bitre. I en skål rører du en aioli på grovkornet sennep og estragoneddike. En ryg fra en kanin steges så den er svagt rosa og mægtigt saftig. Husk lige det der med at den skal snuppe en lur inden du fyrer kniven i den. Og så et par kviste estragon som kaninen kan gemme sig under.

kaninen og hans venner

Sprutter på afveje

Det er svært for en spruttebasse at svømme til Alsace! Men det er unægteligt hvad de her små basser har gjort – imponerende, ik’? De her nappede et bad i mælk i et par timer inden de blev smurt i olie og tog på grillen. Og så fik de nye bedste venner i form af små lilla artiskokker stegt med skalotter, ansjoser, hvidløg og citron zest. Sammen har de en vild fest med både bredbladet pernille og de pureste løg.

  • Gør sådan her: Få fiskemanden til at rense sprutterne for dig – det er klart det nemmeste. Lad dem lege Kleopetra og tage bad i mælk i et par timer – det mørner dem. FUN FACT: Lader du sprutterne ligge i mælk natten over, så bliver de opløst. Når du er klar, så smider du dem på en dumt varm grill i max 2 minutter – ellers bliver de seje som elastikker og det er der ingen der gider at tygge på. På en pande  opløser du to ansjosfileter i lidt olie. Smider de rensede, snittede artiskokker på sammen med et enkelt skalotteløg og et fed hvidløg. Vend det hele med citron juice, olivenolie, bredbladet pernille og purløg. Drys med salt og citron zest.

sprutter og 'skokker

Løg i nye klær 

Lange sommerløg er både pæne at se på og lækre at spise! Her kom de et smut på grillen, blev flækket og overhældt med et mix af olivenolie, citronjuice og zest, hvidløg og friskbælgede ærter. Og så blev en 24 måneders Comtê revet ud over hele molevitten. Yaks det var lækkert! De søde nuancer fra de grillede løg sammen med de friske ærter og nøddesmagen fra osten – Uh la la!

  • Gør sådan her: Tænd op i grillen, skænk dig selv et glas vin og smid de hele, rensede løg på varmen. Luk låget og tag en slurk. Bælg en god håndfuld ærter og vend i olivenolie, citronjuice og zest, en anelse revet hvidløg og lidt salt. Flæk de møre løg og hæld ærterne ud over. Riv en lagret Comtê over.

nye løg med løg på 2nye løg med løg på1

Vin hvin vin

Ind i mellem får man snitterne i en vin der får en til at hvine. Der er Pinot Blanc, Sylvaner og Riesling i en mægtig symfoni i den her flaske fra 2014 der hedder Edelzwicker fra Turckheim. Der er blide toner af …. well, blå himmel og blomster, og på foranderlig vis går den aldeles fremragende til samtlige af ovenstående snacks!

  • Gør sådan her: Sørg for at flasken er kølet til ca 12 grader. Find en proptrækker og et par glas frem. Skænk op i glassene, læn dig tilbage og sig: á votre santé.

Alsace

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s